• Finland
 • +358 (0)50 4625 675

ArtRadius Saksala

 

international artist-in-residence program in rural Finland


stage en vakantiewerk - STAGE - 2009


 • stage en vakantiewerk index
 • vakantiewerk - volunteer work
 • buitenland stage
 • 2009 ROC WEST BRABANT - PRINSENTUIN COLLEGE - BREDA NL

 • stage in kunstcentrum Saksala ArtRadius,Finland

  In het voorjaar en de zomer van 2009 hebben Roel van Beek en Cas de Jonge gedurende 10 weken stage gelopen in kunstcentrum Saksala ArtRadius in Finland. Beiden volgen een opleiding in de afdeling bosbouw van het Prinsentuin College in Breda.

  Kunstcentrum Saksala ArtRadius is een bijzondere stageplek. Het centrum is opgezet voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers en betaat uit 6.5 hectare land en enkele gebouwen. Een deel van het land is in gebruik door een boer die hierop graan verbouwd en een andere boer die een grasland voor hooi gebruikt. Blijft over zo'n 3.5 hectare die onderhouden moeten worden en tot nieuwe bestemmingen moeten worden 'verbouwd'.

  Een buitenland stage is een bijzondere ervaring. Iets dat van invloed kan zijn op je verdere leven. Werken in het buitenland en ver weg van huis en je vrienden. Een goede voorbereiding is belangrijk en ook een goede instelling = werkhouding.
  Nieuwsgierigheid, belangstelling en nieuwe contacten willen maken zijn basis voorwaarden.
  Denk je dat je hier aan kan voldoen dan ben jij ook van harte welkom.

  Naast de werkzaamheden in de bossen - LABYRINTH, kinderbouwbos, en beekbedding - is er ook veel werk te verzetten in de tuin en in de boomgaarden.

  Het zorgen voor de wintervoorraad hout moet voortdurend worden bijgehouden.  Er wordt 200 m³ hout verstookt in de winter. Alle hout dat brand komt in aanmerking om opgeslagen te worden. Hout dat komt van de zagerij, afgebroken gebouwen moet in stukken van een meter worden gezaagd. Daarvoor moet een efficiente werkwijze worden ontwikkeld.

   

  Heggen snoeien, grasmaaien, onderhoud machines, en het op hoogte brengen van het LABYRINTH zijn werkzaamheden die goed gepland moeten worden.

   

  Een belangrijk onderdeel van een lange stage is het leren plannen, inschatten van de hoeveelheid werk en het maken van een planning, benodigde gereedschappen en mogelijke assistentie.

  Het LABYRINTH is ontwikkeld vanuit een verwaarloosd kerstbomenaanplant. De ongeveer 1 hectare sparren en berken was nooit uitgedund en de bomen waren inmiddels onbruikbaar voor de verkoop als kerstboom. In 2007 is de hoogte door Jukka Moilanen teruggebracht door het toppen van alle bomen. Door het gebied zijn paden 'aangelegd' en inmiddels zijn er kunstwerken in geplaatst.

   

  De afgelopen jaren zijn de bomen weer flink gegroeid en het is noodzakelijk om minstens een maal per jaar het LABYRINTH  op hoogte te snoeien. Daarnaast is het ook een taak om de heggen langs de paden verticaal te snoeien om een dichte groei te bevorderen.

  Assistentie bij het verplaatsen van kunstwerken is een van de werkzaamheden die in een kunstcentrum aan de orde kunnen komen. In 2009 zijn 5 beelden uit het FOAM Sculpture Park in bruikleen gegeven voor een tentoonstelling in het Mikkelipuisto Garden Park. In samenwerking met Jukka Moilanen zijn de beelden voor transport klaargemaakt.

   

  In Mikkelipuisto zijn de beelden uitgeladen, geplaatst en verankerd.

  In een kunstcentrum verblijven kunstenaars en dat dan kan het zijn dat stagieres deel uit gaan maken van een kunstproject dat een kunstenaar onder handen heeft.

   

  Roel van Beek en Cas de Jonge maken nu deel uit van een internationaal project van de Oostenrijkse Gerlinde Miesenboeck.

  ©2009 gerlinde miesenboeck
  ©2009 gerlinde miesenboeck

  Een stage is belangrijk om de verschillende facetten van het beroep te leren kennen, ervaren en in de praktijk te toetsen. Een goede voorbereiding en informatie is belangrijk om de stage succesvol te maken. Een geïnteresseerde houding en belangstelling voor de mogelijkheden van de stageplek geven je als stagiere ongekende mogelijkheden.

   

  Een stage in het buitenland is uitdagend, want naast de praktijkervaring worden er ook contacten met andere culturen gelegd. Mensen die een andere kijk op het leven hebben, anders omgaan met de waarden die zo vanzelfsprekend en algemeen lijken. Het verbreedt de kijk op het leven en het kan vrienden maken voor het leven.

  Zie de algemene pagina voor de voorwaarden en huisregels

  Belangstelling, stuur een email met je persoonlijke gevens, een CV, eventuele refentie(s), de periode, en welke taken je zou kunnen verrichten. Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht terug.

  information: Marja de Jong
  mobile phone 00 358 (0)50 4625 675
  mail@saksala.org  information |Marja de Jong | mobile 00358 (0)50 4625 675 | info@arefs.org |

  copyright
  zoeken
  zomergasten
  kunstenaars
  omgeving
  email
  art links
  HOME
  search
  summer­guests
  artists
  surroundings
  email
  links
  privacy
  etsi
  kesävieraat
  taiteilijat
  ympäristö
  email
  support
  also visit
  AllaprimA | AREFS | 14square | Marja de Jong | ArtRadius | Lucien den Arend | St Ives Net / Selected Art

  ©2004-2011 Saksala ArtRadius
  art works©artists concerned
  site design by DutchDeltaDesign
  in cooperation with Lucien den Arend