• Finland
 • +358 (0)50 4625 675

ArtRadius Saksala

 

international artist-in-residence program in rural Finland


SAKSALA IN THE PRESS

REISKRANT ZATERDAG 18 MAART 2006


 • Saksala in the press - INDEX
 • de TELEGRAAF 18 maart 2006

 • REISKRANT ZATERDAG 18 MAART 2006

  Van de hand van de Telegraaf verslaggever Arnold Burlage verscheen op 18 maart een artikel over kunstcentrum saksala ArtRadius.

  Van art naar artic - van de hand van de Telegraaf verslaggever Arnold Burlage verscheen op 18 maart een artikel over kunstcentrum saksala ArtRadius.

  di 21 mrt 2006, 12:42

  Vakantie als een kunst

  ART Van naar ARTIC
  Arnold Burlage

  AMSTERDAM - Kunstenaar Marja de Jong (58) deed een fantastische ontdekking in Finland: een bejaardentehuis als vakantieoord. Haukivuori, omgeven door meren en wouden, is een plek waar de wereld er nog maar weinig van kent; ongerept, ruimte in overvloed en nog echt stil.

  Voor kunstenaars ideaal om er buiten het toeristenseizoen te werken in betoverend licht en tegelijk te genieten van stilte en ontspanning. Voor toeristen, ook voor gezinnen, is het een 'place to be' in het hoogseizoen om een unieke (gezins)vakantie te beleven, inclusief bijvoorbeeld een schildercursus.

  Iets nieuws: art en arctic, een multifunctioneel toeristisch paradijsje waar het nog vijf maanden echt winter is en met aangenaam warme zomers met 24 uur licht.

  Marja de Jong (58) is naast beeldend kunstenaar ook kunstdocent en als geboren Rotterdamse ook ondernemer. Tot september 2003 woonde en werkte ze in Zwijndrecht, sinds september 2003 in Haukivuori Finland. "Dat dit mogelijk was, had ik nooit kunnen bedenken", bekent ze. "Ik ben ontzettend honkvast, maar ben gevallen voor de mogelijkheden die deze plek en gebouwen bieden. Ik zag het gebouw bij toeval op internet. Het stond voor mij direct vast, hier ligt mijn nieuwe toekomst. De eerste gasten waren dol enthousiast. Gelukkig, want uiteindelijk blijft het een gok", vertelt ze.

  "Landen als Frankrijk, Italië en andere zuidelijke en warme streken hebben altijd veel belangstelling gehad, het is interessant om te zien dat deze belangstelling zich nu ook naar het noorden uitbreidt. Het centrum kan een plaats worden waar kunstenaars, amateurs, kunstliefhebbers en kinderen elkaar ontmoeten. 's Zomers met de nadruk op zomergasten en kunstcursussen en in de winter op jonge kunstenaars, symposia en ontmoetingen tussen kunstenaars", legt Marja de Jong nog eens uit.

  Hoe mooi haar plekje is? "In de zomer zijn er momenten dat je de zon gelijktijdig ziet ondergaan en opkomen, met de kleurveranderingen die daar bij horen. In januari is het licht ongekend, elke dag is anders, maar het feit dat de dagen kort zijn, de zon maar zo'n tien tot vijftien graden boven de horizon komt, maakt dat je ademloos blijft kijken", vertelt ze.

  Twee weken verblijf met twee personen in een studio is al mogelijk voor €535 p.p. exclusief de reis en maaltijden, maar inclusief een schildercursus van vijf dagen. In de winter liggen de prijzen wat hoger, vanwege de stookkosten, een arrangement is er dan vanaf 565 euro per persoon op basis van twee personen.

  Belangstellenden kunnen contact opnemen met de kunstenaar. Er zijn naast de verschillende mogelijkheden voor een korte of langere vakantie ook mogelijkheden om er te verblijven door mee te meewerken aan de realisatie van de plannen. "Het is dan wel van belang dat vakkundig werk wordt afgeleverd", besluit ze.

  Reiswijzer

  Vliegen met KLM of Finnair naar Helsinki, daarna per bus vanaf het vliegveld Vantaa naar Mikkeli en per taxi naar Haukivuori; of vanaf het vliegveld met de bus naar Helsinki CS en per trein naar Haukivuori en per taxi naar Saksala ArtRadius. Per eigen auto: via Duitsland-Denemarken-Zweden overvaren Stockholm-Turku of Stockholm-Helsinki, daarvandaan via Lahti-Mikkeli naar Haukivuori; via Duitsland per boot vanaf Travemünde-Helsinki, Rostock-Helsinki of Rostock-Hanko daarvandaan via Lahti-Mikkeli naar Haukivuori.

  PRIJZEN: per studio 1-4 personen, 1e week €440; 2e week €395; 3e week €330; 4e week €285; aansluitende reservering €285 p.w.; inbegrepen: water, elektriciteit, bed-, bad- en keukenlinnen. Borgsom bij aankomst €150; eindschoonmaak €25; kinderbed en -stoel aanwezig (gratis); 1-persoons kamer €190 per week extra.

  BOEKEN: Saksala ArtRadius Oy, Karhuntie 11, 51600 Haukivuori, Finland. Tel. 00358 (0)50 4625 675; mail@saksala.org, website: www.saksala.org.


  © 1996-2004 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.  information |Marja de Jong | mobile 00358 (0)50 4625 675 | info@arefs.org |

  copyright
  zoeken
  zomergasten
  kunstenaars
  omgeving
  email
  art links
  HOME
  search
  summer­guests
  artists
  surroundings
  email
  links
  privacy
  etsi
  kesävieraat
  taiteilijat
  ympäristö
  email
  support
  also visit
  AllaprimA | AREFS | 14square | Marja de Jong | ArtRadius | Lucien den Arend | St Ives Net / Selected Art

  ©2004-2011 Saksala ArtRadius
  art works©artists concerned
  site design by DutchDeltaDesign
  in cooperation with Lucien den Arend