• Finland
 • +358 (0)50 4625 675

ArtRadius Saksala

 

international artist-in-residence program in rural Finland


kunstenaars - index


 • artist-in-residence index
 • kunstenaars index
 • tarieven
 • werken en slapen

 • organisatie voor ontwikkeling en presentatie van kunst en kunstbeoefening in Finland

  In Haukivuori, gelegen in het schitterende merengebied van Finland, is een uniek internationaal kunstcentrum gevestigd. In de verschillende afdelingen van het centrum houdt iedereen zich met kunst, kunstbeoefening en kunstonderzoek bezig. Jonge en beroepsmatige kunstenaars worden in de gelegenheid gesteld tijdens hun verblijf op Saksala in alle rust te werken, hun talenten te ontwikkelen. Bezoekers kunnen gedurende korte of langere tijd hun mogelijkheden op het gebied van de beeldende kunst ontwikkelen.


  Het kunstcentrum bestaat uit:
  AllaprimA museum voor kindertekeningen en jonge en hedendaagse kunst
  Finnish Open Air Museum openluchtmuseum beeldhouwkunst
  AllaprimA Art Atelier workshops/zomercursussen
  Kinderbouwbos/Children’s Creating Center permanente bouwplaats voor kinderen
  forest-LABYRINTH
  children's LABYRINTH  vestiging saksala Haukivuori Finland
  children and young people explore their world and young mind

  Na een studie aan de kunstacademie is het zelfstandig opzetten en ontwikkelen van een eigen kunstpraktijk vaak een moeizaam proces. Het ontwikkelen, verdiepen en verbreden van de eigen visie vraagt veel tijd en volharding. Tegelijkertijd moeten contacten worden gelegd en een goede financiële basis voor de kunstpraktijk worden gevormd. Jonge kunstenaars worden overspoeld met een groot aanbod aan keuzemogelijkheden en missen vaak een plek waar geconcentererd gewerkt kan worden en reflectie op het eigen werk kan plaatsvinden.

  In Finland is ruimte en rust te vinden en er is een cultureel klimaat dat de ontwikkeling van beeldende talenten stimuleert. De Nederlandse kunstenaars Marja de Jong en Luciën den Arend zijn initiatiefnemers van een project om in Finland een kunstcentrum te starten. Het kunstcentrum Saksala ArtRadius en het Finnish Open Air Museum zijn het resultaat van dit initiatief. Een unieke plek waar jonge kunstenaars kunnen werken en zicht krijgen op hun eigen weg in de kunst. Kunstenaars uit de hele wereld verblijven hier gedurende een korte of langere tijd om in alle rust te werken en met anderen in gesprek te raken over wat het wezen van hun kunst betreft. Voor alle kunstenaars ( beginnend of al lang werkzaam) geldt dat door het werken op een plaats waar ruimte, rust en stilte heerst, er een confrontatie met de eigen uitgangspunten en visie plaatsvindt, met nieuwe impulsen als gevolg.

  Het kunstcentrum is gevestigd op en bijzonder locatie in het zuidoosten van Finland. Kunstenaars die ruimte, rust en tijd zoeken, krijgen die hier volop. De eigen verbeelding krijgt hier alle gelegenheid zich te openbaren. Het centrum heeft in de wintermaanden plaats voor 7 jonge kunstenaars, verdeeld over zowel ruimtelijke als twee dimensionale technieken. Gedurende een langere periode (minimaal 3 maanden) kunnen zij aan de slag. Een langdurig verblijf (minimaal 6 maanden) biedt mogelijkheden om een goede basis te leggen en tot eigen keuzes te komen en na afloop met zoveel mogelijk bagage de kunstwereld in te gaan. Gedurende het verblijf zullen contacten met anderen in het kunstcentrum en met bezoekende kunstenaars uit binnen- en buitenland het inzicht in het eigen werk verdiepen. Gesprekken, beschouwingen, discussies zullen de eigen visie verhelderen en dit zal in de kracht en de betekenis van het werk tot uitdrukking komen.

  Ook enkele professionele kunstenaars wordt de mogelijkheid geboden een korte, of langere tijd, in het centrum te verblijven en te werken. De verscheidenheid aan contacten, de mogelijkheden om in alle rust te werken, deel te nemen aan symposia e.d. staan iedereen vrij ter beschikking.  In het bijbehorende openluchtmuseum voor beeldhouwkunst worden gedurende het hele jaar workshops, symposia en tentoonstellingen georganiseerd. De contacten en confrontaties met de bezoekende, internationale kunstenaars zullen leiden tot een verdieping van de eigen visie. Het opbouwen van een netwerk zal door deze contacten als vanzelf tot stand kunnen komen.
  Bezoeken aan kunstinstellingen behoort tot de mogelijkheden. Finland heeft een grote reputatie op het gebied van modern design, hedendaagse architectuur en nieuwe technologie. In gerenomeerde musea is hierover veel te vinden. Op veel plaatsen zijn kleinere musea met vaak interessante tentoonstellingen over alle vormen van beeldende kunst. Daarnaast ligt Sint Petersburg op 400 km afstand en is per trein en bus bereikbaar. De overvloed aan historische kunstschatten is daarmee binnen handbereik.

  Gedurende de zomermaanden is plaats voor enkele jonge kunstenaars die gedurende maximaal 2 maanden in het centrum kunnen verblijven. Door het kortere verblijf is hun werk meer gericht op het realiseren van projecten waar voor bezinning en reflectie ruimte en rust nodig is.

  Tijdens de zomermaanden zullen bezoekers van het centrum in aanraking komen met het werk en de gedachten van de aanwezige kunstenaars. Uitwisseling tussen beide groepen zal verfrissend werken.

  Bezoekers en vakantiegangers kunnen deelnemen aan workshops, symposia en cursussen. De verblijvende kunstenaars worden uitgenodigd inhoud en/of vorm te geven aan deze activiteiten. Op deze manier wordt ervaring opgedaan in de mogelijkheid, naast de eigen kunstpraktijk, ook inkomsten te verwerven uit een eigen lespraktijk.

  Er zijn studio’s van 30 en 35m2 beschikbaar. Elke studio is modern, industrieel gemeubileerd en gestoffeerd en voorzien van:
  douche met wastafel, toilet, keukenblok met spoelbak, kookplaat en koelkast, er is aansluiting op een centraal stofzuigsysteem.

  Gemeenschappelijke voorzieningen:
  wasmachine en droger.

  Er zijn diverse ruimtes voor ontwerpen, plat en ruimtelijk werk, zowel binnen als buiten, beschikbaar.

  Deelnemers kunnen, rekening houdend met anderen van alle faciliteiten gebruik maken.

  In het dorp is een grote sporthal waar tegen geringe kosten bijna onbeperkt van de fitnessruimte gebruik kan worden gemaakt.

  De gebouwen liggen in een uitgestrekt bosgebied, dat vrij toegankelijk is op basis van de algemene ‘allemans’regels. Het meer ligt op 3 km afstand, het dorp ook op 3 km van het kunstcentrum.
  Plaatsen als Mikkeli en Pieksämäkki liggen op 40 km.
  Sint Petersburg op 400 km en Helsinki op 300 km.

  Aanmelding:

  Om teleurstelling te voorkomen is het aan te raden al in een vroeg stadium contact op te nemen met de organisatie Saksala ArtRadius. In het jaar voorafgaand aan het eindexamenjaar kunnen studenten zich al aanmelden.

  Voor aanname gelden de volgende regels:
  Afgestudeerd zijn aan een academie voor beeldende kunsten (of een daaraan gelijkwaardige opleiding) in Europa.
  Voldoende motivatie om op een afgelegen locatie geconcentererd met de eigen kunst bezig te zijn.
  Bereidheid de eigen visie te toetsen aan die van anderen.

  Enkele bijzonderheden:
  Voor begeleiden van cursisten/zomergasten wordt een vergoeding verstrekt.
  Schoonhouden van gemeenschappelijke ruimtes gebeurt gezamenlijk.
  Eigen ruimte wordt regelmatig zelf schoongemaakt.
  Alle ruimtes worden aan het eind van het verblijf schoon en onbeschadigd op geleverd. Hiervoor wordt bij inschrijving een borg gestort.
   

  AANMELDINGSFORMULIER

  meer in formatie op de volgende pagina's:
  een volledig overzicht van prijzen en voorwaarden
  de voorwaarden voor een verblijf aanvraag pagina
  het aanvraagformulier voor kunstenaars invullen en per email verzenden  information |Marja de Jong | mobile 00358 (0)50 4625 675 | info@arefs.org |

  copyright
  zoeken
  zomergasten
  kunstenaars
  omgeving
  email
  art links
  HOME
  search
  summer­guests
  artists
  surroundings
  email
  links
  privacy
  etsi
  kesävieraat
  taiteilijat
  ympäristö
  email
  support
  also visit
  AllaprimA | AREFS | 14square | Marja de Jong | ArtRadius | Lucien den Arend | St Ives Net / Selected Art

  ©2004-2011 Saksala ArtRadius
  art works©artists concerned
  site design by DutchDeltaDesign
  in cooperation with Lucien den Arend